Waar konijnen je niet verwachten

(door hem)

Als het weekend er is en het weer is min of meer oké, dan is er niks dat onze jongste man liever doet dan met zijn loopfietsje door ‘het bos’ racen. Liefst kriskras op eigen initiatief, schreeuwend hoe leuk dat wel is. Hoe wilder het bos, hoe grilliger de hoogteverschillen en hoe avontuurlijker het padje, hoe enthousiaster de kleuter.

 

IMG_20160327_142752.jpg

In Gent hebben we best wel wat mooie parken (parkjes) en enkele kleine natuurgebieden (o.a. de Bourgoyen, Gentbrugse Meersen). Echter… nog al te vaak gaat het om mooi aangelegde stukje natuur, met (voor een kleuter) eerder saaie padjes. Al zoekend naar net iets avontuurlijker groen, ben ik op een gegeven moment Google Maps er gaan bij nemen. Simpel eigenlijk. Zoom in op je eigen woonst, schakel over op de modus ‘satelliet’ en ga op zoek naar de dichtst bijzijnde stukjes natuur.

Tot mijn verbazing vond ik het dichtste stukje groen op exact 500m van ons eigen huis. Toen ik aan de, ongelooflijk goed weggestopte, ingang van het park een bord terugvond dat dit een officieel park was in eigendom van de Stad Gent was mijn verbazing nog groter. Het park Vyncke-Bovijn is een meer dan 200 jaar oud domein rond een landhuis en heeft alles om er een aangenaam en graag bezocht park(je) van te maken. Echter… Wie niet te voet of met de fiets is, zal de ingang nooit vinden en dat is net waarom bitter weinig Gentenaren ooit van het park gehoord hebben, laat staan weten waar het zich bevindt.

IMG_20160327_145950549.jpg

Vandaag ontdekte ik nog zo’n verdoken stuk wilde natuur. Voor wie van Gent is en zelf op verkenning wil: de ‘zandbergen‘ in Wondelgem. Dit bos zit volledig weggestopt achter enkele drukke verkeersassen en een spoorweg naar het havengebied. Het is werkelijk een vergeten stukje wild natuur, zwerfvuil incluis. Toen we er deze middag doortrokken schrokken de konijnen zich een bult.

Door de jaren hebben steeds drukker wordende autowegen deze openbare ruimte letterlijk afgesneden van de bewoonde wereld. Enkel wie nog de moeite neemt om een omgeving te voet of per fiets te ontdekken (en zelfs dat is in dit geval geen evidentie) vindt deze verborgen pareltjes terug. De wegen er naartoe zijn vaak ‘vergeten’, dat kan je soms vrij letterlijk nemen. Ze zijn overwoekerd, vergaan tot één grote modderpoel of verworden tot een ideale locatie voor sluikstorters.

IMG_20160327_145259793

Een warme oproep dus… google maps opzetten en je buurt eens echt verkennen, te voet of per fiets. En neem een kleuter mee, dat is succes gegarandeerd.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s